Her kültürün kendine özgü farklı kahvaltı yapma alışkanlıkları olduğu gibi kahvaltı denilince aklımıza gelen sofraların baş tacı olan peynirin de yapılış şekline ve üretildiği yöreye göre bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı peynirler inek, bazı peynirler keçi, bazı peynirler ise koyun ve manda gibi hayvanların sütü ile yapılmaktadır. Bazı peynirler tuza yatırılıp uzun süre bekletilir iken bazı peynir çeşitleri için bu süre farklılık göstermektedir.

Türkiye ve çevresindeki komşu ülkelerde sıklıkla kahvaltılarda tüketilen ve börek, pide, makarna ve diğer hamur işleri için malzeme olarak kullanılan beyaz peynir en çok tüketilen peynirler arasındadır.

Beyaz peynir; diğer peynirler gibi inek, manda, keçi ve koyun gibi hayvanların sütlerinden elde edilebilir. Süt mayalanarak pıhtılaştırılır, süzülür ve preslenerek özel işlemlerden geçer. Sütün taze olması ve başka kimyasallar kullanılmaması peynirin kalitesi ve sağlık açısından çok önemlidir. Sütün peynir haline getirilmesi için gerekli olan 63-65 °C’de 30 dakika veya 72-75 °C’de 15-20 saniye pastörize edilmiş olmasıdır. Pastörize edilmeyen sütler, brusella ve tüberküloz gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu durumda pastörize edilmemiş çiğ sütten yapılacak olan peynirlerin yapıldığı gibi tüketilmesi ve asla bekletilmemesi gerekir. Pastörize edilen süt maya ile pıhtılaştırılır. Pıhtı kendi haline bırakılarak suyunun süzülmesi sağlanır ve daha iyi süzülmesi için preslenir. Ardından peynirin tadını belirleyecek tuzlama işlemi gerçekleştirilir. Peynir 2 saat ile 12 saat arasında salamura edilir ve istenilen boyutlarda paketlenerek satışa sunulur.

Beyaz peynirlerin tuz oranına, üretildiği sütün özelliklerine göre çeşitleri vardır. Beyaz peynirin tüketimi oldukça yaygındır ve hemen hemen her yörede beyaz peynir üretimi yapılmaktadır. Sadece kahvaltılarda değil yapacağınız diğer yemeklerde de malzeme olarak beyaz peyniri kullanabilirsiniz.

Birbirinden lezzetli Aynes Beyaz Peynir ailesi ile tanışmak için tıklayın.

Uçtan Uca